VI STE .
POSETILAC NAŠEG WEB SITE-a
.
 
MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA


Dana 12. 05. 2011. god. u Amfiteatru Klinike za urologiju svečano je proslavljen Međunarodni Dan sestrinstva. Proslavi su prisustvovale medicinske sestre – predstavnice svih Klinika i Službi, Menadžment Ustanove, predsednice sestrinskih sindikata, Služba za obrazovnu i naučnoistraživačku delatnost i Odsek za kvalitet i medicinsku informatiku, a koji su, svi skupa bili inicijatori i organizatori svečanosti. Naši počasni gosti, na svečanosti, bili su Verica Ćorluka, viša medicinska sestra, dipl. ing. organizacije rada i koleginice iz Kliničkog centra Srbije.

Skup je otvorila Sanja Paunić, viša medicinska sestra, dipl. ekonomista, menadžer u zdravstvu ispred Službe za obrazovnu i naučnoistraživčku delatnost. Zatim su prisutne pozdravili Pomoćnik generalnog direktora Momčilo Jakovljević i Glavna sestra Ustanove Gordana Ojdanić.

Koračajući stazama Florens Najtingel i njenih sledbenica, a kroz predavanje Gordane Bulut, više medicinske sestre, dipl. ekonomiste menadžera u zdravstvu, imali smo priliku da uporedimo pređašnju i modernu sestrinsku praksu. Na prezentaciju se nadovezala Verica Ćorluka sa pričom o kvalitetu i modulima zdravstvene nege. Zatim smo na praktičan način pokušali da prezentujemo kako smo primenili znanje, iskustvo i savete koje smo čuli, a koji se tiču kvaliteta. Tačnije, Odsek za kvalitet i medicinsku informatiku je u saradnji sa medicinskim sestrama Klinike za internu medicinu, predstavio rezultate praćenja kvaliteta zdravstvene nege na Klinici. Tom prilikom, visoka strukovna mediciska sestra Verica Seničić je ukazala na značaj reorganizacije rada i njegov uticaj na kvalitet pružene nege. Potom smo priču nastavili na putovanju. Svoja iskustva sa studijskog puta u Minhen sa prisutnima su podelile instrumentarke Klinike za hirurgiju Danica Aksentijević i Katarina Protić.

Nakon stručnih prezentacija radova usledilo je proglašenje najboljih u 2011. godini. Putem anketnog upitnika na svakoj organizacionoj jedinici, sestre i tehničari su, anonimno, birali najbolje kolege na osnovu predloženih kriterijuma. Sestrinski sindikati Ustanove su, u to ime, obezbedili prigodne nagrade u vidu stručnih knjiga i cveća. Nagrade je u ime Ustanove uručila Glavna sestra Gordana Ojdanić, a u ime sindikata Vesna Crnjanski, mr.sc.

Svečanost je završena uz koktel i zvuke pesme o medicinskim sestrama, a u holu ispred Amfiteatra Služba za obrazovnu i naučnoistraživačku delatnost izložila je poster prezentacije stručnih radova koje su medicinske sestre i tehničari izlagali na domaćim i međunarodnim kongresima.

U čast Florens Najtingel, nastavljamo tradiciju dobre sestrinske prakse, negujemo humanost i etičnost i čuvamo trajne vrednosti ove divne profesije.
.


Pohvalnice i nagrade su uručene:
Zlati Jovanović - medicinskoj sestri godine na Klinici za anesteziologiju i intenzivno lečenje
Mirjani Jovanović - medicinskoj sestri godine na Klinici za urologiju
Jasmini Bogdanović - medicinskoj sestri godine na Klinici za internu medicinu
Valentini Avramović - medicinskoj sestri godine na Klinici za hirurgiju
Mersidi Zujović - medicinskoj sestri godine u Bolnici za dečije plućne bolesti i TBC
Ruži Veljković - medicinskoj sestri godine u Bolnici za neurologiju
Lepi Ivović - medicinskoj sestri godine u Bolnici za ORL
Gordani Zdravković - medicinskoj sestri godine u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo
Violeti Nikolovski - medicinskoj sestri godine u Bolnici za psihijatriju
Biljani Marinković - rendgen tehničaru godine u Službi za radiološku dijagnostiku
Lidiji Ivanović - medicinskoj sestri godine u Službi za transfuziologiju
Lilijani Joševski - medicinskoj sestri godine u Službi za endoskopiju
Zorici Terzić - laboratorijskom tehničaru godine u Službi za laboratorijsku dijagnostiku
Milici Minić - glavnoj sestri godine
Milanu Ćujiću - medicinskom tehničaru godine na Klinici za urologiju