VI STE .
POSETILAC NAŠEG WEB SITE-a
.
 
... KLINIKA ZA ANESTEZIOLOGIJU SA REANIMATOLOGIJOM

ŠTA JE ANESTEZIJA, ANESTETICI I VRSTE ANESTEZIJE

ANESTEZIJA (potiče od reči an estos = bez osećaja) i predstavlja medicinsku metodu, koja uz primenu anestetika obezbeđuje „gubitak bola“ i „lekovima izaziva san“. Primenjuje se u toku operativnih zahvata, dijagnostičkih metoda i lečenja složenih stanja koji se mogu svrstati pod pojmom „ intenzivno lečenje“.

ANESTETICI su lekovi koji svojim delovanjm na centralni nervni sistem dovode do gubitka osećaja i svesti. Za njih je značajno da imaju minimalno štetno dejstvo na druge organe i da se nakon prestanka delovanja, funkcije organizma vraćaju u normalu.

VRSTE ANESTEZIJE

Postoje tri osnovne vrste anestezije, od kojih svaka ima više oblika i mogućnosti upotrebe. To su:

  • Opšta
  • Regionalna
  • Lokalna

U opštoj anesteziji pacijent je u kontrolisanom stanju bez svesti, tokom koga se ničega ne seća i ne oseća druge senzacije. Postoji veliki broj lekova za opštu anesteziju- neki su gasovi koji se udišu, a drugi se daju kroz venu.

U regionalnoj anesteziji Vaš anesteziolog daje lek u blizini skupa nerava, da bi područje tela na kome se izvodi operacija postao privremeno neosetljivo na bol. Možete ostati budni, ili možete tražiti od Vašeg anesteziologa da budete sedirani (pospani ili cak da spavate) u toku intervencije. Postoji nekoliko vrsta regionalne anestezije, a dve najzastupljenije su spinalna i epiduralna anestezija.

Spinalna anestezija obicno se koristi za operacije donjeg dela stomaka, male karlice, analnog predela, ili operacije donjih ekstremiteta. Ova vrsta anestezije podrazumeva ubrizgavanje anestetika direktno u spinalni kanal u donjem delu ledja, uzrokujuci ukocenost donje polovine tela. Može se takođe postavitiiI kateter putem koga se mogu dodavati lekovi.

Epiduralna anestezija je slicna spinalnoj anesteziji i najcesce se koristi zaoperacije donjih ekstremiteta i tokom porodjaja. Ova vrsta anestezije se često kombinuje sa postavljanjem katetera u prostor koji okruzuje kičmeni kana,l preko koga se lekovi mogu ponavljano ili kontinuirano dodavati. Epiduralna anestezija se za razliku od spinalne može koristiti I za operacije u gornjem stomaku I na grudnom košu, a češće od spinalne se kombinuje sa opštom anestezijom.

U lokalnoj anesteziji lek se ubrizgava u tkivo da bi se anestezirao samo određeni, manji deo tela na kome se rade manje intervencije.